רובנו כבר מודעים לעובדה שצריכה מוגזמת של סוכר מזיקה לבריאות. אבל מה משמעות הסוכר בדגני בוקר והאם אנחנו צורכים כמויות מאוזנות של סוכר?
בשנים האחרונות חלה עליה מתמדת במודעות להשלכות של צריכת סוכר בתזונה. תוספת סוכרים פשוטים וסירופים מוסיפה ערך קלורי למוצר המזון מבלי להעלות את ערכו התזונתי, תוך כדי חשיפה לסיכון למחלות מטבוליות שונות.
מדוע בעצם מוסיפים סוכרים פשוטים למוצר?
בתעשיית המזון מוסיפים למזונות סוכרים פשוטים לשם שיפור הטעם, להקניית מתיקות, לשימור, לצמיגות, למרקם, להקניית צבע ולהשחמה. בהנחיות התזונה האמריקאיות מדגישים כי עיקר צריכת הסוכרים בתזונה האמריקאית מקורם במשקאות ממותקים ובממתקים, וכל עוד הצריכה אינה עולה על 10% מהקלוריות היומיות, ניתן לצרוך סוכרים פשוטים במסגרת תזונה נכונה ובריאה, ועדיף לצרכם ממזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה כמו לדוגמא דגני בוקר מחיטה מלאה או יוגורטים. הסוכרים המוספים הם בדרך כלל: סוכר חום, דקסטרוז, פרוקטוז, גלוקוז, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, דבש, לקטוז, סירופ מאלט, מלטוז, מולסה, סוכר גולמי , סוכרוז, trehalose, וסוכר turbinado.
כמה סוכר מותר?
כמות הסוכר שמומלץ לצרוך משתנה על פי הגיל. וחישוב צרכי הסוכר היה עניין יחסית מורכב, כי הוא מוגדר באחוזים. אנו בתלמה תרגמנו את הצרכים הללו לכפיות, כך שהרבה יותר פשוט להבין ולחשב.
על משמעות הסוכר בדגני בוקר
ילדים:
אז קודם כל צריך כמובן לדעת שדרישות האנרגיה של ילדים משתנות על פי גיל . בקרב בנים ובנות בין הגילאים 6 עד 12 ההמלצה היא לצרוך בין 1,800 - 1,855 קלוריות ליום, תלוי את מי שואלים.
ההמלצות של ארגוני הבריאות הן:
ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ להגביל את צריכת הסוכרים ללא יותר מ-10% מהאנרגיה (ליום). ההמלצה אינה על כל סוג של הסוכר, אלא מה שמוגדר "סוכר חופשי".
סוכרים חופשיים על פי הגדרת ארגון הבריאות העולמי כוללים חד סוכרים ודו סוכרים אשר מוספים למזון ומשקאות על ידי היצרן, הטבח או הצרכן.
מבוגרים:
עבור נשים ההנחיות לצריכת מזון יומית הדרישה הקלורית היא 2,000 קלוריות ליום, מה שמאפשר צריכה של עד 10 כפיות סוכר חופשי ליום.
עבור גברים הדרישה הקלורית היא 2,500 קלוריות ליום, מה שנותן לנו 12.5 כפיות סוכר חופשי ליום.