המומחים ממליצים כיצד לשפר את תזונת הבוקר
הכתבה פורסמה באתר ynet ב-2.7.18
צילום: ירון ברנר, אבי חי, אורי דוידוביץ' ומתן טורקיה, עריכה: יובל קאסנר
הבקרים של רובנו דומים זה לזה: אנחנו רוצים לתת את מלוא תשומת הלב לילדים, ואם הכול מוכן מראש – עוד בטרם הילדים מתעוררים, יש לנו את האפשרות לבלות איתם את הזמן לפני שכולנו יוצאים מהבית. אבל זה אומר שאנחנו צריכים לקום מוקדם יותר או להעיר אותם קצת מאוחר יותר, ותמיד, איכשהו, זה לא מסתדר, ואנחנו מתעצבנים, צועקים ויוצאים בדקה ה־90. מוכר, לא? אז מתברר שזה לא המצב אצל כולם.
השעה חמש בבוקר. הציפורים בקושי מספיקות לצייץ בעיר חולון, אבל ירון לוי (45), קבלן במקצועו, כבר מתעורר. הוא נוטל ידיים, מוציא את הכלב ויוצא לבית הכנסת לתפילת שחרית. כשעה וחצי לאחר מכן, ב־6:30, מתעוררת אשתו דנה (40), מנהלת משרד עורכי דין, לעוד יום חדש.
בחלק מהאספקטים הכול טוב במשפחת לוי. הם שומרי שבת, אוהבים מאוד לערוך ארוחות משפחתיות ביחד, ונהנים ללכת לים. עם זאת, "הדינמיקה בין הילדים הקטנים מורכבת", מספרת דנה, ומסבירה שזו הסיבה שהיא בחרה ללכת לקבוצת הנחיית הורים.
איך מתנהל הבוקר שלהם? ביקרנו את המשפחה במסגרת פעילות "בוקר טוב יותר" בשיתוף חברת תלמה, "ידיעות אחרונות" ו-ynet, וחיכינו לראות מה יגיד צוות המומחים שלנו, המורכב משלי מילר – מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה, גיא שלמון – דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני, ואילנה ויימן, מומחית בניהול זמן ופרויקטים.
"להיות רק איתם"
כשדנה מתעוררת היא נוטלת ידיים ומנסה להספיק כמה שיותר סידורים לפני שהילדים קמים, כמו, למשל, להכניס להם כריכים לתיקים. "אני מעדיפה להיות רק איתם כשהם קמים ולא לעשות דברים תוך כדי", היא אומרת. אלא שלא תמיד זה מצליח. אם לא מעירים את יגל (11) וליה (7) ממש מוקדם, הם לא מספיקים להתארגן בזמן.
כשכולם ערים, דנה עוזרת לילדים להתלבש, מסדרת עבורם את המיטות ומבקשת מהם לגשת לצחצח שיניים ולשטוף פנים. אחרי שצחצחו שיניים, הגיע הזמן לארוחת הבוקר. בבית משפחת לוי ארוחת הבוקר תמיד מתוקה מכיוון שזה מה שהילדים מסכימים לאכול – רק דברים מתוקים. "הילדים לא אוהבים כל דבר, אבל הם מאוד אוהבים כל דבר ששייך למשפחת המתוקים. אני לא בעד כמובן", היא אומרת, אך בסופו של דבר מאפשרת להם לאכול מה שהם רוצים.
בשלב הזה, בדרך כלל, ירון כבר שב הביתה ומתארגן לעבודה. כפי שניתן להבין, הבוקר הוא נחלתה הכמעט בלעדית של דנה. היא מעירה אותם, היא דואגת לארוחת הבוקר והיא מארגנת את ארוחת העשר. "אני יודעת שרק כשאגיע לעבודה אחרי שאוריד אותם, אני אוכל לשתות את הקפה שלי", היא אומרת.
בזמן שהילדים אוכלים, הם מוציאים לרוב את הטלפונים הניידים שלהם ושוקעים בהם, למורת רוחה של דנה. פעמים רבות היא אף לוקחת להם את המכשירים מהשולחן על מנת שלא יתעסקו בהם ויתרכזו באכילה. "בגלל שהם עסוקים בפלאפונים ואחד בשני, הם לא שמים לב למה שמונח לפניהם ובכלל לא אוכלים", היא מספרת.
צילום: ירון ברנר
את הזמן שבו יגל וליה אוכלים, דנה מנצלת כדי להתארגן בעצמה ליום העבודה. כשהילדים מסיימים, הם מניחים את הצלחות בכיור ומעדכנים אותה שאפשר לצאת לבית הספר.
אם תשאלו את דנה מהו הבוקר האולטימטיבי שלה, ראשית, היא הייתה רוצה להאכיל את הילדים באוכל יותר מזין, ולכן היא מבקשת לדעת "איזו ארוחה אפשר להכין שתהיה זמינה, מזינה יותר ושתדבר אל הילדים?" כמו כן, האידיאל שלה הוא שהילדים יתלמדו להתארגן בעצמם ללא ריבים, ויכוחים ומניפולציות בדרך. הקושי הוא להעיר אותם ולמנוע מהם להציק אחד לשני, כך שדנה נאלצת לתת להם משימה אחר משימה רק על מנת להעסיק אותם מספיק כדי שלא יריבו – דבר שגוזל ממנה זמן בוקר שהייתה יכולה להקדיש לעצמה, אפילו אם זה רק לקפה מהיר.
דבר המומחים
גיא שלמון, דיאטן קליני, פיזיולוג ואיש חינוך גופני, מבקש קודם כל לגשת לעניין ארוחות הבוקר: "במשפחת לוי יש חגיגת סוכרים של ממש, אני רוצה לשנות את זה. נכון שהמעבר מבוקר עתיר סוכרים לאוטופיה של ירקות וביצים הוא מעבר גדול מדי, לכן אני מציע חלופת ביניים שהיא שלל מתכונים, דוגמת ופל בלגי או פנקייק בריאות, עם מרכיבים מזינים, למשל, פירות במקום סוכר"
שלי מילר, מדריכת הורים, מטפלת משפחתית ומרצה, רוצה דווקא להקל על דנה ומודאגת מכך שאין לה זמן אפילו לקפה בבוקר: " לדנה יש כוונות מאוד טובות, ראיתי את הקשר שלה עם ליה ואיך שהיא מנהלת איתה את הבוקר. מה שכן, ליה ילדה גדולה, היא כבר בת 7, זה גיל שהיא יכולה להיות יותר עצמאית ולכן אני ממליצה לדנה לקחת צעד אחורה, לשתות את הקפה בבית ולא בעבודה. הילדים כבר גדולים וזה לגמרי הזמן לשתות קפה בבית".
אילנה ויימן, מומחית בניהול זמן ופרויקטים, מסכימה עם מילר ומוסיפה: "זה גיל שהילדים כבר מבינים מה זה זמן, הם מקבלים תחושה של זמן, ולכן הייתי בונה לכל ילד לוח משלו שמתאר מה עושים בשגרת בוקר – מה צריך לעשות ומה כבר נעשה. מילר מוסיפה ש"אנחנו, ההורים, לא צריכים לפחד מהתגובות של הילדים, אלא דווקא לשוחח איתם, להסביר להם מה הולך לקרות ולתת עזרה במידה הנכונה, במקום לעשות הכול בשבילם".
אלו עצות שיכולות להתאים לא רק למשפחת לוי אלא גם לכם, כאלה שישפרו את התנהלות הבוקר ויכול מאוד להיות שירוויחו לכם את הדקות היקרות האלה כל יום, בהם תוכלו לשבת בנחת רגע לפני שמתחיל היום.